Foosball

Foosball, även kallat bordsfotboll, är ett sällskapsspel med fotbollstema. Spelet fick sitt genombrott redan på 20-talet då en engelsman vid namn Harold S. Thornton tog patent på spelet år 1922. Spelet består av ett rektangulärt bord med stänger. På varje stång sitter ett antal fotbollsspelare från ett av bordets två lag, inkluderat en målvakt på en av stängerna. I mitten på spelbordets kortsidor finns varsitt hål, som ska föreställa själva fotbollsmålet. I spelet ingår även en boll som kan introduceras på bordet genom olika sätt. Välj att kasta in bollen i ett hål vid sidan eller att helt enkelt lägga bollen mitt på planen för att sedan låta den rulla mot något av lagen. Efter att bollen har kommit i rörelse är spelet i gång. Genom att sedan snurra på stängerna kan du träffa bollen med de olika spelarna. Själva syftet med spelet är precis som i vanlig fotboll att göra så många mål som möjligt.

Vidare finns det på bordet vanligtvis någon slags målmarkör för vardera lagen där man kan hålla räkningen på varje mål som görs. Det går dessutom att spela flera personer samtidigt, till exempel två personer i varje lag. Det finns liknande bordsspel och varianter som är inspirerade av Foosball, exempelvis bordshockey, som är en hockey-variant där man spelar med en puck och på liknande sätt skjuter spelarna fram och tillbaka med stänger.

Det finns ingen åldersgräns på Foosball då spelet lämpar sig till alla åldrar, förutsatt att man på något sätt når upp till spelbordet. Foosball finns exempelvis hemma hos familjer, på pubar och i uppehållsrum på företag så väl som skolor. Foosball spelas även i mer seriösa former. I Tyskland spelas Foosball exempelvis i form av olika seriespel och det finns det internationellt Foosball-förbund, ITSF. Eftersom du kan spela Foosball med i princip vem som helst i olika miljöer, och vara flera spelare samtidigt är det ett enkelt men fantastiskt roligt sällskapsspel som rekommenderas starkt.

GTA

Grand Theft Auto, även kallat Gta, är en actionspelserie med gangsterliv som tema. Gta-spelen är utvecklade av Rockstar Leeds, Rockstar Lincoln och Rockstar Toronto samt Rockstar North och är publicerade av Rockstar Games. Till en början fanns Gta endast tillgängligt till Microsoft Windows, DOS och PlayStation. Idag finns spelet även tillgängligt till exempelvis Android, 360 Xbox och Mac OS.

I de olika spelen spelar man en gangster, vars inflytande blir större och större under tidens gång du spelar. Spelaren kan hoppa, springa, klättra, simma och använda sig av diverse fordon. Vidare använder sig spelaren av skjutvapen och sprängämnen i form av närstridsattacker för att bekämpa fiender. De huvudsakliga målen är att utföra och slutföra olika uppdrag för att komma vidare, men dessa kan göras i vilken ordning som helst. Ju fler olagliga handlingar och brott som begås, desto fler poäng, stjärnor, får spelaren, samtidigt som spelets olika brottsbekämpande myndigheter blir mer och mer inkopplade i den löpande handlingen. De olika spelen spelas genom tre spelare, vars berättelser sammankopplas. När du spelar kan du när du vill växla mellan dessa spelare.

Grand Theft Auto är som ovan nämnt en actionserie som består av många uppföljare. Jämfört med den första Gta-versionen från år 1997, har uppföljarna utvecklats mycket med avseende på både grafik och ljud. Idag spelas spelet i öppen spelvärld från ett tredjepersonsperspektiv. Några av de mest populära uppföljarna har varit Grand Theft Auto: Vice City, Grand Theft Auto San Andreas och Grand Theft Auto V, som alla utspelar sig i olika unika miljöer.

Spelets målgrupp är främst personer över 18 år, män i synnerhet. Den rekommenderade åldersgränsen för Grand Theft Auto-spel är 18 år på grund av att spelen innehåller våldsamma delar. På grund av våldsamt innehåll passar spelet inte alla och känsliga spelare bör inte börja spela Gta.

Couronne

Couronne är ett slags brädspel som påminner om biljard. Spelets ursprung tros komma från Indien, men detta är inte helt bekräftat. Idag har spelet blivit mycket populärt och finns världen runt. Couronne spelas på en kvadratisk träskiva. I varje hörn av träskivan finns ett hål. Målet med spelet är att skjuta ner ringformade träbrickor i de fyra hålen. Vanligtvis är träbrickorna röda och gula. Innan du börjar ett spel läggs de olika träbrickorna ut i mitten av träskivan. Det går att vara mellan fyra och två spelare och när ett spel med två eller fyra personer äger rum så sitter de olika spelarna mittemot varandra vid träskivan. Om det är tre personer som spelar sitter två av spelarna mitt emot varandra och den tredje spelaren förflyttar sig mellan de två resterande sidorna av träskivan.

När två eller fler personer spelar är de i ett gult och en rött lag och startar ett spel från den sida som är till vänster. De gula spelarna börjar vanligtvis genom att stöta en stötring emot de ringformade träbrickorna i mitten. Därefter är det röda lagets tur. Stötarna görs i varje sargfack. Notera att träbrickorna kan stötas ner i vilket hörn som helst. När en spelare får ner sin egen färg får denne ett extraslag, men om motspelaren färg går ner i ett hål går turen över till motspelaren. Ifall en träbricka skulle råka hoppa över träskivan, läggs denna tillbaka närmst det hörn där den hoppade över. Den spelare som inte har några träbrickor kvar av sin färg vinner. Couronne är lämpat för personer från sex år och ända upp till vuxen ålder. Det passar perfekt att spela spelet med kollegorna efter jobbet så väl som hemma med familjen. Couronne är ett utmärkt sällskapsspel som passar alla åldersgrupper och är enkelt att lära sig.