GTA

Grand Theft Auto, även kallat Gta, är en actionspelserie med gangsterliv som tema. Gta-spelen är utvecklade av Rockstar Leeds, Rockstar Lincoln och Rockstar Toronto samt Rockstar North och är publicerade av Rockstar Games. Till en början fanns Gta endast tillgängligt till Microsoft Windows, DOS och PlayStation. Idag finns spelet även tillgängligt till exempelvis Android, 360 Xbox och Mac OS.

I de olika spelen spelar man en gangster, vars inflytande blir större och större under tidens gång du spelar. Spelaren kan hoppa, springa, klättra, simma och använda sig av diverse fordon. Vidare använder sig spelaren av skjutvapen och sprängämnen i form av närstridsattacker för att bekämpa fiender. De huvudsakliga målen är att utföra och slutföra olika uppdrag för att komma vidare, men dessa kan göras i vilken ordning som helst. Ju fler olagliga handlingar och brott som begås, desto fler poäng, stjärnor, får spelaren, samtidigt som spelets olika brottsbekämpande myndigheter blir mer och mer inkopplade i den löpande handlingen. De olika spelen spelas genom tre spelare, vars berättelser sammankopplas. När du spelar kan du när du vill växla mellan dessa spelare.

Grand Theft Auto är som ovan nämnt en actionserie som består av många uppföljare. Jämfört med den första Gta-versionen från år 1997, har uppföljarna utvecklats mycket med avseende på både grafik och ljud. Idag spelas spelet i öppen spelvärld från ett tredjepersonsperspektiv. Några av de mest populära uppföljarna har varit Grand Theft Auto: Vice City, Grand Theft Auto San Andreas och Grand Theft Auto V, som alla utspelar sig i olika unika miljöer.

Spelets målgrupp är främst personer över 18 år, män i synnerhet. Den rekommenderade åldersgränsen för Grand Theft Auto-spel är 18 år på grund av att spelen innehåller våldsamma delar. På grund av våldsamt innehåll passar spelet inte alla och känsliga spelare bör inte börja spela Gta.