Foosball

Foosball, även kallat bordsfotboll, är ett sällskapsspel med fotbollstema. Spelet fick sitt genombrott redan på 20-talet då en engelsman vid namn Harold S. Thornton tog patent på spelet år 1922. Spelet består av ett rektangulärt bord med stänger. På varje stång sitter ett antal fotbollsspelare från ett av bordets två lag, inkluderat en målvakt på en av stängerna. I mitten på spelbordets kortsidor finns varsitt hål, som ska föreställa själva fotbollsmålet. I spelet ingår även en boll som kan introduceras på bordet genom olika sätt. Välj att kasta in bollen i ett hål vid sidan eller att helt enkelt lägga bollen mitt på planen för att sedan låta den rulla mot något av lagen. Efter att bollen har kommit i rörelse är spelet i gång. Genom att sedan snurra på stängerna kan du träffa bollen med de olika spelarna. Själva syftet med spelet är precis som i vanlig fotboll att göra så många mål som möjligt.

Vidare finns det på bordet vanligtvis någon slags målmarkör för vardera lagen där man kan hålla räkningen på varje mål som görs. Det går dessutom att spela flera personer samtidigt, till exempel två personer i varje lag. Det finns liknande bordsspel och varianter som är inspirerade av Foosball, exempelvis bordshockey, som är en hockey-variant där man spelar med en puck och på liknande sätt skjuter spelarna fram och tillbaka med stänger.

Det finns ingen åldersgräns på Foosball då spelet lämpar sig till alla åldrar, förutsatt att man på något sätt når upp till spelbordet. Foosball finns exempelvis hemma hos familjer, på pubar och i uppehållsrum på företag så väl som skolor. Foosball spelas även i mer seriösa former. I Tyskland spelas Foosball exempelvis i form av olika seriespel och det finns det internationellt Foosball-förbund, ITSF. Eftersom du kan spela Foosball med i princip vem som helst i olika miljöer, och vara flera spelare samtidigt är det ett enkelt men fantastiskt roligt sällskapsspel som rekommenderas starkt.